geschiedenis

Er was eens in Tongeren een brave papa met een strafvrijende dochter. Toen dochterlief op zekere dag met haar aanbidder naar het gemaskerd bal wou, werd jongere broer Sylvain als chaperon meegestuurd.
En zo gebeurde. Maar niet verkleed ging dat toch niet. Sylvain zocht en vond een afgedankt communiekostuumpje en trok het zo goed als het ging aan. Daar nog een hoedje, een snorretje, grote schoenen en enkele andere rekwisieten bij en Sylvain geleek als twee druppels op Charlie Chaplin. Nee… Sylvian was Charlie Chaplin. Hij oogstte bijzonder veel succes en het jaar daarop was hij weer als Charlie van de partij.

Toen in 1951 in Tongeren de eerste carnavalstoet zou uittrekken, trommelde Sylvain nog vier kameraden op en knutselde in pa’s fietsenatelier enkele excentrieke fietsen in elkaar. Echter: ze mochten niet meedoen omdat ze met te weinig man waren. Ze moesten minimum met 10 zijn.
Maar Sylvain en zijn broer Pierre lieten de officiële stoet voorbij trekken en maakten er samen met de gebroeders Houbrix, Jean de Neut en Paul Sweeck een eigen optocht van. De zes stalen de show en de verstotelingen hadden zich op een ongeëvenaarde wijze gerevancheerd. De Charlies waren gelanceerd.
Het jaar nadien voerde Henri Troquet, Robert Straetemans, J. Slangen en Ray Moldave zich bij het gezelschap en meteen was hun inschrijving in orde.

In de loop der jaren zijn de Charlie’s zowat overal geweest, zowel in binnen- als buitenland. Zo waren ze te zien in stoeten in Düsseldorf, Keulen, Abbéville, St-Etienne, Amsterdam, Den Haag, enz… Wist je dat ze zelfs op expo ’58 zijn geweest?

Het groepsaantal steeg gestaag en zo kwamen er verschillende knotsgekke personages bij. De Charlies inspireerden ook tal van andere initiatieven zoals o.a. de dansmariekes ‘Charlie-Ambiorix’ en de ‘Mini Charlie’s’.

De stad Tongeren is terecht trots op deze prachtige historische carnavalgroep.

 

Jean-Luc Plugers
Brugstraat 41 bus 22
3740 Bilzen
0497 12 66 09
decharlies@telenet.be

Copyright © 2015, De Charlies. All Rights Reserved.